07 mar Er du B-menneske? Held og lykke …
Skolerne starter klokken 8. Arbejdet sjældent senere end 9.
Mange strukturer i samfundet er designet til A-mennesker. Men faktisk er det en minoritet af os danskere, der naturligt ville stå op mellem 6 og 7, hvis vi skulle følge vores egen døgnrytme.
Alligevel har A-menneskerne vundet de fleste vigtige slag.
Også når det gælder branding.
Har du fx prøvet at google B-mennesker? Så får du bare en masse billeder af folk, der sover. Der findes simpelthen ikke rigtig billeder af produktive B-mennesker.
Og det er ikke bare en kuriøs joke. Det tyder på, at ledere faktisk kan falde for samme stereotype opfattelse af det dovne B-menneske.
Det lærte jeg for nyligt, da jeg optog en episode om kronobiologi, der udkommer i min podcast den 19. marts.
Kronobiologi er det forskningsfelt, der interesserer sig for vores døgnrytmer og konsekvenserne ved at leve ud af takt med dem.
Og eksperten i episoden, Camilla Kring, ledte mig på sporet at studier, der kraftigt indikerer, at A-mennesker får bedre performance-evaluringer af deres chefer.
Fænomenet kaldes for early riser-bias* og betyder, at vi sætter lighedstegn mellem det at møde tidligt og være morgenfrisk med det at være produktiv og pligtopfyldende.
De tre forskere Kai Chi Yam, Ryan Fehr og Christopher Barnes viste fænomenet i tre separate studier:
I det første studie påviste de, at vi simpelthen bare naturligt oplever en stærkere association mellem koncepterne ’morgen’ og ’pligtopfyldende’ end mellem ’aften’ og ’pligtopfyldende’.
I det andet studie påviste de, at selv når man kontrollerede for arbejdstimer, fik medarbejdere, der mødte tidligt, bedre performance-evalueringer af deres chef.
Og i det tredje studie fik de ledere til at vurdere fiktive medarbejdere. Deres indsats og resultater var de samme. Den eneste forskel i beskrivelsen af medarbejderne var, hvornår på dagen de arbejdede. Medarbejdere, der arbejdede fra 7 til 15, blev vurderet til at være mere effektive end gruppen, der arbejdede fra 11 til 19.
Hvis chefen i øvrigt selv er morgenmenneske, tyder det på at forstærke denne urimelige konklusion om det overlegne A-menneske, der ikke er dokumenteret nogen steder. B-mennesker indhenter dem nemlig på andre tidspunkter af dagen.
Men det giver jo egentlig ret god mening. Når chefen kommer ind klokken 8:15, har Bente allerede sendt fire velskrevne mails og kigger smilende ind ad døren med et ’godmorgen’, der udstråler overskud.
45 minutter senere kommer Peter …
Han kan bedst beskrives som en zombie uden gennemslagskraft. Et dinglende CPR-nummer uden retning i livet eller hukommelse om sit password. Hvem af dem fremstår mest effektiv?
Så er du A-menneske? Til lykke.
Er du B-menneske? Held og lykke …
Faglige indsigter til videbegærlige mennesker
Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 45.000 er allerede med i klubben.