21 dec Din fødselsdag er (måske) vigtigere, end du tror
Sommetider tænker jeg på, om jeg måske mangler en hobby.
Sidste gang, tanken strejfede mig, var, da jeg brugte en lørdag aften på at researche på kendte menneskers fødselsdage.
Hvorfor? Fordi der er forskning, der tyder på, at det tidspunkt, man er født på året, kan forklare, hvorfor nogen bliver succesfulde, og andre ikke gør.
Begrebet hedder ’the relative age effect’ (RAE) og blev populariseret af det canadiske bestseller-fænomen Malcolm Gladwell.
Han kunne vise, at ungdomslandsholdene i ishockey i Canada var overbefolkede af børn og unge født i det første kvartal af året, imens der nærmest ingen børn var med fødselsdage i oktober, november og december.
Gladwells argument er egentlig ret ligetil. Spillere født i januar er næsten et helt år foran deres holdkammerater, som er født i december: De er fysisk større, mere mentalt udviklede, og derfor klarer de sig bedre i den interne konkurrence. Konsekvensen er mere ansvar og selvtillid – og denne positive spiral betyder, at det er dem, der kommer på udvalgte hold og med i talentprogrammerne.
Men RAE er ikke kun afgrænset til sport. Studier* af fænomenet fra Norge, England, USA og Finland viser, at børn født i første kvartal klarer sig bedre i de forskellige landes nationale tests, og at børn født sent på året i højere grad bliver tilbudt specialhjælp og udredt for indlæringsvanskeligheder. I USA antyder studier** endda en større sandsynlighed for at komme på fine universiteter.
Den stigende interesse for karakterer, performance og tests i skolen gør kun det hele værre. For eksempel bokser mange skoler i USA med, at forældre forsøger at få deres december-barn med over i den næste årgang, fordi de frygter, at barnet vil komme bagud, hvis det skal kæmpe mod januar-børn fra samme fødselsår.
Jeg giver det et par år. Så har vi samme problem i Danmark.
Nå, men tilbage til mig og min manglende hobby. En lørdag aften i november kunne jeg ikke dy mig. Jeg tog en flaske rødvin under armen, driblede ned i kælderen og gik på DBU’s hjemmeside. Her gennemgik jeg alle ungdomslandshold på herre-siden fra U16 til U21.
På et stykke rødt pap noterede jeg, hvornår spillerne var født. Det kunne sgu da være sjovt, hvis der var et mønster, der understøttede hypotesen, selvom jeg ærlig talt ikke forventede det. Det ville da være for skørt.
Her er resultatet af min undersøgelse:
WTF!
Den stuerene version lyder sådan her.
På ALLE ungdomslandshold fra U16 til U21 er der flere spillere fra første kvartal end fjerde. Markant flere.
På tværs af de 6 ungdomslandshold fordeler de 126 spilleres fødselsdage sig sådan her:
- Kvartal 1: 49% (62 spillere)
- Kvartal 2: 22% (27 spillere)
- Kvartal 3: 18% (23 spillere)
- Kvartal 4: 11% (14 spillere)
Halvdelen af spillerne på ungdomslandsholdene er født i første kvartal! Og der er over fire gange flere spillere fra første kvartal end fjerde kvartal.
Det åbenlyse talentspild er helt gakket.
En interessant vinkel til en anden omgang af 2 minutter er denne indsigt: DBU er klar over det***.
Men selvom de ved, at der går massive mængder talent til spilde, har de simpelthen svært ved at gøre noget ved det. Og det er, fordi talent-systemet trumfer den enkelte træners evne til at udvælge efter talent fremfor fødselsdage.
Hvilket er en grundlæggende sandhed om adfærd: Rammernes design trumfer individets kompetencer.
Så tillykke til Jesus på søndag. Men tro mig, han var aldrig kommet med til EM i fodbold til sommer.
*RAE er et meget studeret fænomen. Jeg vil anbefale dig at starte her med dette metastudie, der kigger på akademisk performance.
Derefter kan du tage denne her, der formidler dataen ret godt
Studiet fra Norge finder du her
Studiet, der antyder sammenhæng mellem fødselsdag og specialtilbud, finder du her: Disability.
** Hvis du vil høre en vidunderlig gennemgang af RAE og universitetssucces, vil jeg anbefale dig denne podcast med Malcolm Gladwell, hvor han besøger et universitet og ser, om eleverne selv kan regne ud, hvorfor de er kommet ind.
*** DBU er klar over problemet og har selv lavet en undersøgelse af fænomenet. Den finder du her.
Faglige indsigter til videbegærlige mennesker
Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 40.000 er allerede med i klubben.