Banjo-mentalitet

Læsetid: 1:42 min (511 ord)

Her er et decideret uimodståeligt citat fra Johnny Madsen:

”En gentleman er en mand, der kan spille banjo, men som alligevel lader være.”

Hvor er det sandt.

I min kommende bog bruger jeg begrebet banjo-mentalitet til beskrive det fænomen, at vi ofte forsøger at forbedre alt muligt. Fordi vi kan. Uden at tænke på, at vi forpester omgivelserne og faktisk ofte gør produktet dårligere.

I bogen forklarer jeg, hvordan banjo-mentalitet kan ødelægge vores privatøkonomi, vores mentale helbred og endda vores sundhedsvæsen.

Men lad mig give dig et andet eksempel her:

For nylig købte vi en ny elbil.

Vi fik kun én nøgle med, da den kører 100 procent via en app. ’Man behøver faktisk slet ikke en nøgle,’ som Kasper fra Vallensbæk fortalte mig i bilforretningen.

Tredje dag, jeg kørte i bilen, nægtede den at starte og gav en fejlmelding, der ikke gav mening.

Og her er man så bare totalt game over.

I gamle dage kunne jeg praje en maskulin skabning på gaden, og når 2 x Tarzan havde fået bilen op på nøjagtig 9 kilometer i timen, ville jeg kaste mig ind ad sidedøren, lave lidt sort magi med koblingen og bum, jeg ville være kørende igen.

I 2025 sidder man i kø til et callcenter i Albertslund, hvorefter man så kan tage bussen hjem og vente 3 dage på, at bilen bliver leveret igen. Virkelig smart.

Jeg er ikke det eneste midaldrende menneske, der sommetider drømmer mig tilbage til knapper.

“Just give me a normal door handle,” som en bilejer sagde til Washington Post*, der lavede en hel artikel om, hvordan al den smarte teknologi slet ikke er så smart.

I artiklen kan man fx læse, at der er over 10 gange så mange problemer med dørhåndtag på biler nu om dage, fordi mange er ’smarte’, og derfor bliver styret af teknologi fremfor håndkraft og skruer.

Som artiklen rammende skriver: ”Drivers are finding they wish the smart technology in their cars was just a bit dumber.” Amen! Kunder vil ikke have digitalisering. Vi vil have intuitive løsninger, der er lette at bruge.

Men de mange kloge mennesker i virksomhederne sidder bevidstløst og digitaliserer alt, selvom omgivelserne tigger dem om at parkere banjoen.

I artiklen fra Wall Street Journal kunne man fx læse, at andelen af bilejere, der ’har positive følelser om, hvor intuitive deres biler er’, er faldet drastisk fra 79% i 2015 til 56% in 2024.

Og problemet siver ud alle steder i samfundet disse år.

For nyligt blev der publiceret et studie, der undersøgte implementeringen af et større it-system på et norsk hospital. Efter 6 måneder gav 1424 læger og sygeplejesker det stadig dumpekarakter i forhold til brugervenlighed.

Som så mange før dem, der fik et ’smart’ it-system.

Endnu vigtigere kunne forskerne påvise en sammenhæng mellem dårlig brugervenlighed og ’udbrændthed’, ’søvnløshed’ og dårlig fastholdelse af medarbejderne**.

Selvfølgelig skal vi digitalisere. Problemet opstår, når vi sætter lighedstegn mellem digitalisering og ’smart’.

Så banjo-citatet anno 2025 skal måske lyde: ”En gentleman er en mand, der kan digitalisere en proces, men som alligevel lader være.”

Slut

Faglige indsigter til videbegærlige mennesker

Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 57.000 er allerede med i klubben.