24 okt 3 måder at få folk til at ændre holdning
I dag får du konkret inspiration til, hvordan du kan få andre mennesker til at ændre deres holdning. Tænk politik, strategi eller fagligt standpunkt.
Inspirationen stammer fra den berømte psykolog Adam Grant, som har skrevet den anbefalelsesværdige bog Think Again*.
Her samler han forskningen i, hvorfor vi mennesker er så stædige, og hvad der skal til for, at vi ændrer vores holdninger.
I slutningen af bogen gennemgår han 30 gode råd til at ændre holdninger, og jeg har udvalgt mine tre favoritter til dig.
Alle tre er formuleret som spørgsmål, man kan stille sin ’modpart’.
Det er fordi, det kræver refleksion, hvis folk skal gentænke deres holdninger. Og det skaber man bedst ved at spørge i stedet for at argumentere.
Eller som Grant formulerer det: ”Increase your question-to-statement-ratio.”
Nå, her har du de 3 spørgsmål, der kan få folk til at ændre deres holdning:
1. Spørg til ’hvordan’ og ikke ’hvorfor’
Hvis du spørger andre, hvorfor de har en holdning, vil de typisk grave sig længere ned i deres skyttegrav.
Hvis du derimod spørger dem, hvordan de er kommet frem til deres holdning, sætter du dem i gang med at finde deres egne blinde vinkler.
Det er forskellen på at spørge:
”Hvorfor går du ind for at fjerne topskat?”
Og:
”Hvordan tænker du helt konkret, det skulle indføres? Hvordan ville du specifikt finansiere statens budget, når der pludselig mangler en bunke milliarder? Hvordan tænker du, at Skats it-systemer skulle kunne følge med de nye skatteregler?”**
I ’hvorfor’-scenariet inviterer du til en passioneret forsvarstale.
I ’hvordan’-scenariet gør du det muligt for modparten selv at reflektere over, at de ikke har det fulde billede af deres synspunkt, og derved har du åbnet en sprække for refleksion.
2. Spørg: Hvad kunne få dig til ændre mening?
Det er et virkelig godt spørgsmål at stille.
Hvilket bevis ville få dig til at ændre mening om strategien? Hvilket datapunkt? Hvilket studie? Hvilken fagperson?
Det er meget svært at svare ’intet’, for alle vil gerne lyde som åbensindede mennesker.
Og når man går i gang med at reflektere over, hvad der egentlig kunne få en til at ændre mening, åbner man døren for, at det overhovedet er en mulighed.
3. Spørg: Hvor har du holdningen fra?
Mange af vores dybeste holdninger er skabt tilfældigt, fordi vi mødte et specielt menneske, arvede et synspunkt i en avis, studerede et fag eller havde en personlig oplevelse.
Hvis modparten er parat til at reflektere over, hvor deres holdning stammer fra, er der mulighed for, at de selv kan se, at holdningen er et produkt af tilfældige datapunkter og ikke en grundig analyse.
Fælles for alle 3 tilgange?
Du skaber et rum til refleksion.
Og det er Grants pointe på baggrund af forskningen: Hvis du oprigtigt vil ændre folks fastlåste holdninger, kommer du aldrig til at gøre det ved at være den, der taler mest i samtalen.
** Dette er ikke en invitation til at svare på disse spørgsmål i en mail til mig. Alle ved, at det er en håbløs ide at fjerne topskatten, og intet bevis kan ændre min holdning.
Faglige indsigter til videbegærlige mennesker
Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 50.000 er allerede med i klubben.