16 mar 26 måder at blive klogere på adfærd, imens du sidder i sofaen
I dag vil jeg svare på de spørgsmål, jeg oftest bliver stillet: Hvordan kan jeg blive endnu klogere på adfærd? Hvilke bøger skal jeg læse? Hvor finder jeg mere viden?
Vanen tro får du et langt svar. For denne guide rummer det hele.
Listen består af:
- De bedste bøger til dig, der helst vil læse dig til viden.
- De mest lærerige podcasts til dig, der helst vil lytte dig til at blive klogere.
- De mest interessante nyhedsbreve til dig, der gerne vil inspireres løbende.
Så ja, du er måske nødt til at rejse dig fra sofaen. Men du bestemmer selv.
HUSK AT HENTE DIT EKSTRAMATERIALE
På listen er der 26 klassikere. Hvis du er til de lidt mere nørdede bøger om adfærd, så kan du hente en håndfuld ekstra forslag her i ’8 nørdede bøger til duksen i klassen’.
En hurtig disclaimer: Jeg anbefaler kun ting, som jeg selv har prøvet, lyttet, læst eller kender personligt. Det begrænser naturligvis udvalget, men jeg vil kun anbefale ting, jeg selv har prøvet.
Så find bogmærke-ikonet i din browser, for her kommer 35 ressourcer til dig, der arbejder med at skabe forandringer.
Bøger
Her er ti grundbøger, der går på tværs af bl.a. psykologi, personlig udvikling og økonomi og giver dig et godt fundament til feltet forandringer. Der er tale om klassikere eller nyere bøger, der har fokus på brugbarhed og grundprincipper.
Hvis du vil have lidt mere nørdet viden, så vil jeg anbefale dig at hente ekstramaterialet til denne episode: ‘8 nørdede bøger til duksen i klassen’.
1. Influence – The Psychology of Persuasion
Hvad handler bogen om?
I Influence – The Psychology of Persuasion viser Robert Cialdini dig, hvordan du får mere indflydelse gennem seks veldokumenterede og særdeles underholdende socialpsykologiske principper. Cialdini er denne listes Homer over klassisk litteratur om at skabe forandringer.
Derfor skal du læse den
Influence var den allerførste bog, jeg læste om mit felt. Den åbnede en ladeport af inspiration og iver for at lære mere. Cialdini var en af de første til at popularisere begreber som social proof, konsistens og andre principper, som millioner af andre, herunder mig selv, har nydt godt af i vores faglige karriere.
2. Atomic Habits
Hvad handler bogen om
Forfatteren James Clears navn stemmer overraskende nøje overens med den måde, han skriver på: Klart og præcist. I Atomic Habits forklarer han, hvordan du med minimale og banale skridt kan skabe kæmpe – og varige – forandringer over tid. Clear står bl.a. bag tanken om de små skridts potens, som jeg fortæller om i slutningen af episoden herovre: At hvis du bliver 1% bedre til noget hver dag, bliver du på et år 3700 procent bedre.
Derfor skal du læse den
Atomic Habits er den nyeste bog på denne liste. Den er under to år gammel. Jeg anbefaler den til alle, der gerne vil blive klogere på adfærd og vaner. Clear er ikke selv forsker, men hans evne til at formidle er formidabel. Hvis du ved en masse om vaneteori, er der ikke så meget nyt. Men måden, bogen formidler stoffet på, er underholdende og meget brugbar.
3. Thinking, Fast and Slow
Hvad handler bogen om
Nobelprisvinderen Daniel Kahneman samler sit livs forskning i bogen Thinking, Fast and Slow, som du skal læse, hvis du interesserer dig for adfærd og forandringer. Hvis Cialdini er denne listes Homer, er Kahneman dens Aristoteles. Bogen er spækket med tankevækkende studier fra Kahnemans karriere, der har sat dybe spor i den måde, vi forstår mennesker på.
Derfor skal du læse den
Kahneman er faderen til begreber som System 1 og 2. Bogen er solgt i flere millioner eksemplarer. Hvor mange, der får den læst, er en anden sag. For Kahneman lefler ikke. Til tider er stoffet tørt og kompliceret. Men du slipper ikke.
Bogen findes også på dansk: At tænke, hurtigt og langsomt
4. Scarcity – The True Cost of Not Having Enough
Hvad handler bogen om
Økonomen Sendhil Mullainathan og psykologen Eldar Shafir svarer i Scarcity på spørgsmål som, hvorfor der altid står for meget på vores todo-liste, eller hvordan vi er i stand til at løse store, vigtige opgaver i sidste øjeblik. Bogen er den videnskabelige introduktion til, hvordan begrebet knaphed påvirker vores hjerner og dermed vores adfærd.
Derfor skal du læse den
Måske min absolutte yndlingsbog om adfærd. Jeg må dog konstatere, at ikke alle har det på samme måde, når jeg har købt bogen til dem. Forfatterne viser gennem fascinerende studier, hvilke konsekvenser begrænset båndbredde har for vores evne til at træffe gode beslutninger. Jeg tror, det er den bog, jeg har citeret mest i mit eget arbejde. Både i Jytte og i min kommende bog om adfærd.
5. Mistakes Were Made (But Not by Me)
Hvad handler bogen om
Bakket op af årelang research forklarer socialpsykologerne Elliot Aronson og Carol Tavris i Mistakes Were Made (But Not by Me), hvorfor det er så svært for os oprigtigt at indrømme, når vi har begået en fejl. Begrebet bag hedder kognitiv dissonans: At vi som mennesker føler en indre konflikt (dissonans), når vi har to selvmodsigende overbevisninger eller værdier i hovedet på samme tid.
Derfor skal du læse den
Udover Scarcity er dette den eneste bog, jeg har læst to gange fra ende til anden. Bogen tager Cialdinis begreb om konsistens og viser gennem overraskende studier af adfærd og normale mennesker, hvor langt vi vil gå for at efterrationalisere, at vi har ret. Den giver gode og nuancerede svar på, hvorfor vi alle kunne ende som Britta Nielsen.
6. Mindset – The New Psychology of Success
Hvad handler bogen om
Psykologen Carol Dweck har samlet sine årelange studier i, hvad vores mindset fra et videnskabeligt standpunkt betyder for vores resultater og succes, i bogen Mindset – The New Psychology of Success.
Derfor skal du læse den
Der er sagt og skrevet nok om begrebet mindset til at fylde adskillige tons Gajolpakker med ‘tro på dig selv’-råd, som er undfanget i grænselandet mellem ‘synsninger’ og amerikanske coaches på Facebook. Men skal vi finde et ben med kød på, er teorien om forskellen på et ‘growth mindset’ og et ‘fixed mindset’ stadig den mest praktisk anvendelige model. Dwecks forskning har fået noget kritik over de seneste år, da det har været svært at replikere nogle af hendes studier. Men det overordnede koncept er stadig interessant og brugbart.
7. The Halo Effect
Hvad handler bogen om
Halo-effekten betyder, at vi tager ét karaktertræk og lader det influere hele vores bedømmelse af et andet menneske – eller en organisation. I The Halo Effect argumenterer Phil Rosenzweig for, at blot fordi en virksomhed er økonomisk succesfuld, skal vi passe på med at efterligne virksomhedens tilsyneladende klare strategi, brillante lederskab og stærke værdier – for disse ting hænger ikke nødvendigvis sammen med succesen. Det tror vi bare, fordi vi har givet virksomheden en glorie på.
Derfor skal du læse den
Jeg slugte denne bog på en ferie. Den er helt og aldeles vidunderlig. Rosenzweig hudfletter businessbøger ved at vise, at de metoder, der ligger til grund for dem, er fuld af fejl og ureflekterede konklusioner. Lektionerne i bogen er en huskekage til os alle, der forfalder til at arbejde med best practice uden at tænke over det.
8. Switch
Hvad handler bogen om
Switch – How to Change Things When Change is Hard er en fantastisk bog om at skabe forandringer, uanset om det er i organisationen eller hos dig selv. Brødrene Heath, der også har skrevet de gode bøger ’Made to Stick’ og ’Decisive’, er talenter ud i at forklare underholdende og anvendelige principper understøttet af konkrete eksempler.
Derfor skal du læse den
Switch er nok den bog, jeg har givet til flest, der skulle lære noget hurtigt om metoderne og tankegangen i adfærdsdesign. Heath-brødrene er utroligt pædagogiske og velskrivende, og koncepterne i bogen er lette at anvende i praksis.
9. The Design of Everyday Things
Hvad handler bogen om
Har du nogensinde prøvet at tilføje en kontakt på din telefon, fedtet rundt på skærmen i 10 minutter, og – efter det endelig lykkedes – bebrejdet dig selv, at det tog så lang tid? Det er sandsynligvis ikke dig, den er galt med, men derimod designet. Don Norman forklarer i The Design of Everyday Things, hvad der gør, at produktdesign fungerer. Og han kommer med eksempler på dem, der ikke fungerer. Bogen er en klassiker inden for kognitiv videnskab og brugerorienteret design.
Derfor skal du læse den
Helt ærligt: Jeg synes, det her er en kedelig bog. Men jeg er heller ikke designer. Og jeg må konstatere, at folk, der arbejder med design, igen og igen fremhæver denne her som grundbogen. Så køb den, læs den, og skyd skylden på nogle andre, hvis den er kedelig.
10. The Paradox of Choice
Hvad handler bogen om
Den amerikanske psykolog Barry Schwartz’ The Paradox of Choice handler om, hvordan vi bliver handlingslammede i mødet med for mange valgmuligheder. Et af hans berømte eksempler er, hvordan han i sit lokale (amerikanske) supermarked talte 85 forskellige slags kiks, 285 typer småkager, 85 slags juice, 75 forskellige varianter af is-te, 120 typer pasta og 175 teblandinger. Guys. INGEN har brug for 285 typer småkager.
Derfor skal du læse den
Endnu en grundbog. Denne gang om valg. Og valgfrihed. Bogen er en glimrende indføring i, hvad der sker for vores psyke og beslutningsdygtighed, når vi bliver konfronteret med for mange valg.
Når du har tygget, skimmet eller pink-overstregningstusch-tegnet dig igennem ovenstående, kan du overveje ‘8 nørdede bøger til duksen i klassen’.
Podcasts
Er du mere til at lytte? Det er jeg sommetider selv. Personligt henter jeg det meste af min direkte faglighed i bøger, konferencer og gennem andre eksperter. De podcasts, jeg lytter til, er derfor mere ment som inspiration. De fleste har omdrejningspunkter som psykologi og økonomi, men de færreste handler direkte om adfærdsdesign.
11. Hidden Brain
Hvad handler podcasten om
Værten Shankar Vedantam anvender videnskab og storytelling til at afsløre mønstrene bag, hvad der driver menneskelig adfærd og bestemmer vores valg.
Derfor bør du høre den
Hidden Brain er radioproduktion på et virkelig højt niveau. Den eminente vært tager en spændende problemstilling op og sovser det ind i psykologi, følelser og lærerige pointer. En af mine favoritter.
12. Choiceology
Hvad handler podcasten om
Kan vi lære at træffe smartere valg? Forskeren Katy Milkman deler historier om irrationelle beslutninger – fra store historiske brølere til vores hverdagsvalg. Podcasten giver samtidig tips til, hvordan du undgår almindelige adfærdsbøvser.
Derfor bør du høre den
Choiceology er nok den mest direkte podcast, du vil finde om adfærdsdesign. Vel at mærke med vinklen beslutninger. Katy Milkman har i hver episode en fremtrædende adfærdsforsker med, fx Kahneman, Ariely, Thaler eller Mullainathan. Hver episode behandler en klassisk bias fra beslutningsteorien og giver med enkle eksempler og historier lytteren større forståelse for dem.
13. The Knowledge Project
Hvad handler podcasten om
Værten Shane Parrish interviewer sine gæster dybdegående om alt fra effektivt lederskab til irrationelle beslutninger med stor succes – podcasten her var på Apple Podcasts ’Best of’-liste i 2019.
Derfor bør du høre den
En af de nyere på min egen liste. The Knowledge Project er lidt bredere. Det er en styrke og en svaghed. Det er ikke alle episoderne, der skal lyttes til. Men når man har episoder med Tetlock og Kahneman, så ved man, der er guf. Lad dig ikke snyde af værtens snøvlende intro. Det viser sig, at han er oplyst og god til at interviewe.
14. Freakonomics
Hvad handler podcasten om
’The hidden side of everything’. Det er cathfrasen til denne afsindigt velproducerede podcast, og værten Stephen J. Dubner har haft held til få en alenlang mængde A-listers til at stille op. Podcasten er et spin-off af den globale bestseller med samme navn.
Derfor bør du høre den
Freakonomics er en klassiker. Her kommer økonomer, politikere, psykologer, sportsstjerner, sociologer og andre forskere til orde, når de forklarer komplicerede begreber for lytteren. Podcasten har et massivt bagkatalog, der er værd at gå efter i sømmene. Den blev for nylig købt af tjenesten Stitcher, og sidenhen er kvaliteten dalet en smule efter min mening. Men jeg giver alle episoderne en chance, for det er altid velproduceret og gennemtænkt.
15. Adfærd
Hvad handler podcasten om
Hov. Ja, jeg har sneget min egen podcast lige så elegant ind på listen. Her interviewer jeg topledere og eksperter om adfærd. Hvordan simplificerer man sin organisation? Hvordan får man kunden i centrum? Hvordan spiser man mindre chokolade?
Derfor bør du lytte til den
En anmelder inde på Apple Podcasts siger alt, der er værd at sige her:
”Adfærd er både sjovt og relevant, og hr. Münster samler op undervejs. Det er virkelig godt klippet, emnerne er relevante for langt de fleste, og så er lyden tilmed også god. Hr. Münster er jo en kommunikationens mester, så for at køre den sikkert hjem vælger han at have sin 3-årige datter med på intro og til tider outro, og dermed er han sikker på, at han også scorer lidt åh-han-er-også-en-god-far-points. Gode pointer. Alvorlig, men samtidig med humor. Er kæmpe fan.”
16. Talks at Google
Hvad handler podcasten om
Indholdet til denne podcast stammer fra de populære videoer Talks At Google på YouTube – og de egner sig fortrinligt til podcast-mediet. Tænk TED Talks, bare i ørerne.
Derfor bør du lytte til den
Man glemmer sommetider, at alle verdens klogeste mennesker har holdt et foredrag på nettet, man kan se helt gratis. Talks at Google er sådan et sted. Der stiller de førende inden for blandt andet adfærd, kunst, kultur og innovation sig op. Og et ekstra plus er, at alle foredragene bliver optaget og sendt ud som podcast. Der er et vidunderligt bagkatalog her også.
17. Invisibilia
Hvad handler podcasten om
Invisibilia trækker dig direkte med ind i en ny historie i hvert afsnit – og afslører altid en videnskabelig vinkel undervejs. Tænk Serial, bare med adfærdsvidenskab i stedet for mord.
Derfor bør du lytte til den
I sin stil minder den lidt om Hidden Brain, men med mere storytelling og mindre faglighed. Det er ikke alle episoderne, der er lige gode, men mellem os har jeg grædt over to af dem. Så stærke er de sommetider.
18. Arming the Donkeys
Hvad handler podcasten om
Kan du blive for god til noget? Hvordan opdrager du respektfulde og ansvarlige børn? Professor Dan Ariely, der bl.a. står bag bogen Predictably Irrational, er vært i denne podcast, hvis episoder er mellem 8 og 15 minutter lange.
Derfor bør du lytte til den
Ariely er den sjældne kombination af en god kommunikator og en fremtrædende forsker. Og så har han også humor. Der er ikke kommet nye episoder siden 2016, men der er et imponerede bagkatalog på 135 episoder at dykke ned i.
Et par boblere
Jeg tillader mig lige at sætte et par boblere på listen. De er på, fordi de forholder sig direkte til adfærdsdesign, men ikke lige umiddelbart tiltaler mig. Måske har du det anderledes.
19. Behavioral Grooves
Hvad handler podcasten om
Podcastens to adfærdsnørd-værter undersøger, hvorfor vi gør, som vi gør, og interviewer de fremmeste forskere indenfor adfærdsvidenskaben. Podcastens afsnit slutter af med deres såkaldte grooving sessions, hvor de samler op på interviewene og giver dig key takeaways fra de sommetider ret lange episoder.
20. Action Design Radio
Hvad handler podcasten om
Podcasten undersøger gennem interviews den nyeste viden inden for adfærdsforskning, og hvordan vi kobler den til fx politik og produkter.
Nyhedsbreve
Personligt finder jeg den bedste inspiration ved at være tilmeldt nyhedsbreve, der både producerer deres egne ting, men i lige så høj grad samler relevante artikler til mig. Her er fire gode nyhedsbreve at slutte maraton-listen af med:-)
21. People Science
Hvad handler nyhedsbrevet om
People Science deler adfærdsindsigter fra den virkelige verden, og de har – udover nyhedsbrevet – en masse artikler liggende på deres site for dig, der arbejder med forandringer.
Derfor skal du læse nyhedsbrevet
People Science er en ret stor kommerciel satsning af den amerikanske virksomhed Maritz. Her bliver der publiceret artikler om at forstå og ændre adfærd flere gange om ugen. Og i modsætning til andre på listen er de ret konkrete og brugbare. Kan bestemt anbefales.
22. Behavioral Scientist
Hvad handler nyhedsbrevet om
Behavioral Scientist er et digitalt magasin i den lidt mere nørdede ende af skalaen, der sender dig artikler om events, kultur og research inden for adfærdsvidenskaben en gang om ugen.
Derfor skal du læse nyhedsbrevet
Nyhedsbrevet nærmer sig BX-konferencen. Her får du viden direkte fra kilderne. Det er sommetider utroligt givende, andre gange lidt for niche-nørdet:-) Men nyhedsbrevet er en god genvej til nyere videnskabelige publikationer om adfærd.
23. Habit Weekly
Hvad handler nyhedsbrevet om
Populært nyhedsbrev, der kuraterer artikler, podcasts og videoer inden for felterne adfærdsdesign, adfærdsøkonomi, psykologi, gamification og brugerdesign. Et fedt sprittusch-plus er, at du selv kan vælge frekvensen: Om du vil have ét nyhedsbrev om ugen eller et om måneden.
Derfor skal du læse nyhedsbrevet
Det er Samuel Salzer (ham med listen over konferencer), der står bag. Nyhedsbrevet er ret nyt og meget anbefalelsesværdigt. Samuel skriver ikke selv, men samler de bedste artikler til dig. Jeg har fundet en del spændende ting gennem nyhedsbrevet.
24. Behavioral Science Weekly Roundup
Hvad handler nyhedsbrevet om
Dette ugentlige nyhedsbrev kommer fra Behavioral Science and Policy Association, et globalt community af adfærdsforskere, politiske beslutningstagere og praktikere, og det giver dig et fint indblik i forskningens highlights.
Derfor skal du læse nyhedsbrevet
Vi slutter med dette nyhedsbrev, som er det mest nørdede af de 4. Her linkes der en gang om ugen ud til videnskabelige publikationer og grundige artikler, der handler om adfærdsvidenskaberne. Det er superinspirerende, men ikke noget man lige skimmer igennem på vej på arbejde.
25. Nyhedsbrevet 2 minutter
Hvad handler nyhedsbrevet om
2 minutter er Danmarks største faglige nyhedsbrev (tror jeg. Det er i hvert fald det bedste). To gange om måneden ryger det ud til 40.125 mennesker. Det er kort. Helt kort. Ambitionen er at give dig en ny faglig indsigt om adfærd på under 2 minutter. Her er mit løfte til dig: Du lærer noget nyt hver gang. Det er tankevækkende og brugbart. Du får lyst til at dele det med andre. Og så er det læst på under 2 minutter.
Derfor skal du læse nyhedsbrevet
Fordi jeg har skrevet teksten.
26. (Din anbefaling)
Det her var mit forslag til en liste med inspiration. Men jeg vil virkelig gerne høre fra dig.
Hvad er dine favoritbøger om adfærd? Det kan være om forandringer, motivation, ledelse, marketing eller kommunikation. Hvad er dine yndlings-podcasts? Har du været på en fed konference? Kender du et godt kursus?
Jeg har lavet en tråd her på Linkedin, hvor jeg beder om inspiration til at gøre listen bedre. Hvis du har lyst til at smide en kommentar med din egen favorit, ville jeg være meget taknemmelig.
Så kan vi lære noget af dig, og du kan lære noget af de andre, der allerede har foreslået en masse gode ideer.
Og hvis du bare gerne vil have flere forslag fra mig, så kan du downloade ekstramaterialet til denne episode. “8 nørdede bøger til duksen i klassen”.
Det var alt for i dag. Jeg håber, du fik noget ud af det:-)
Opdatering: Læsernes anbefalinger
Tusind tak for alle jeres bud i tråden på Linkedin. Her har du en oversigt over alle læsernes anbefalinger:
Bøger og artikler
- Vanens magt (Tine Ravn Holmegaard)
- The Psychology of Safety Handbook (Ulrik Bjerre-Christensen)
- When No One’s Watching (Ulrik Bjerre-Christensen)
- Omgivet af idioter (Mads Nedergaard)
- Information Scent: How Users Decide Where to Go Next (Mia Salling)
- Nudge (Anders Bager)
- Hjernesmart ledelse (Uffe Møller Holm)
- Daring Greatly (Line Amtorp Poulsen)
- Hooked (Line Amtorp Poulsen)
- The Infinite Game (Line Amtorp Poulsen)
- Sunde Vaner (Line Amtorp Poulsen)
- Predictably Irrational (Pernille Fischer og Annika Bay)
- Fearless Change (Lene Mejlby)
- More Fearless Change (Lene Mejlby)
- Sensemaking (Claes Warning Holbeck)
- Sapiens (Emil Larsen)
- Marketing to Mindstates (Thomas Ramsøy)
- Misbehaving (Thomas Ramsøy)
- Fra vugge til krukke (Lotte Schwartz-Klint)
- Peter Plys og hans venner (Jon Kristian Lange)
- Feel The Fear And Do It Anyway (Jens Stausgaard)
- Hack The Buyer Brain (Gabrielle Janslev)
- The Human Way (Christina Staal)
- Stærke relationer skaber store resultater (Mikkel Norqvist)
- Derfor sover vi (Biwar Mosa)
- Ledelse og selvforståelse (Biwar Mosa)
- The Outward Mindset (Biwar Mosa)
- Tiny Habits (Jakob Vind)
- Superforecasting (Søren Anton Buhl)
- Stifinderen (Tina Hjortshøj Bilsbo)
- Kaizen (Dorrit Raahauge Jørgensen)
- Lyngemetoden (Gert Jensen)
- Jobs to Be Done (Simon Refn)
- Skyggen (Ulla Svensmark)
- Bevidst ledelse (Jan Poulsen)
- Inclusion Nudges Guidebook (Lene Rewitz Søndergaard)
Podcasts
- MindCast (Christian Brandt)
- Bevidst ledelse (Sys Mortensen)
- Re-thinking the Human Factor (Mads Pærregaard)
- How to be Awesome at Your Job (Trine Jensen)
- 99% Invisible (Stine Kalmer Jørgensen)
- Værdifuld Ledelse (Benjamin Dietz Hjejlesen)
Konferencer og kurser
- Growth Marketing Crash Course (Kathrine Louise Nielsen)
- Afslør bedrag i skrift og tale (Helle Bakkendorf)
- Conversionboost Conference Copenhagen (Ole Gregersen)
- TED Talk: Keep your goals to yourself (Ellen Jørgensen)
- Email Summit (Antje Behrens)
Nyhedsbreve
- 3-2-1 Thursday newsletter /James Clear (Charlotte Samsø og Anita Hoffer)
… og en enkelt film
- The Godfather (Claus Christensen)