Uden dit team er du ingenting

Læsetid: 1:30 min (452 ord)

I sommerferien faldt jeg over et interessant studie*, der fortæller os to sandheder om succes.

I studiet undersøgte forskerne en gruppe kirurger, der udførte komplicerede operationer på en pædiatrisk afdeling i USA. Formålet var at finde ud af, hvad der kendetegner de dygtigste kirurger.

Forskerne havde to konklusioner:

Den første var, at kirurgerne blev bedre med øvelse. Det er en veldokumenteret og ret oplagt konklusion. Jo flere gange du udfører en operation, des bedre bliver du.

Det er også derfor, man samler sjældne og komplicerede operationer på centrale steder i landet. Så enkelte kirurger kan få en masse øvelse.

I det konkrete tilfælde blev kirurgerne fire gange bedre med øvelse. Når de udførte en operation 100 gange om året, døde 1 ud af 100 på operationsbordet. Men når de udførte selvsamme operation 800 gange om året, skete det værste udfald ‘kun’ i 0,25 procent af tilfældene.

Og så er vi fremme ved den anden konklusion, for der var et twist på studiet, og det er den egentlige årsag til, at jeg skriver om det i dag.

For forskerne stoppede nemlig ikke her. De fulgte også de pågældende læger, der havde fået en masse øvelse, når de opererede på andre hospitaler.

Det er nemlig almen praksis, at nogle læger supplerer deres lønseddel ved at løse samme opgaver i privat regi i deres fritid.

Så hvordan klarede de dygtige læger sig på andre hospitaler, når de udførte samme vanskelige operation?

Svaret er, at de ryger helt tilbage til start. Med en dødsrate på 1 ud af 100.

Som forskerne skriver i artiklen: Den store volumen forbedrer simpelthen ikke kirurgernes performance på andre hospitaler.

Succesen er nemlig ikke primært et produkt af kirurgens øvelse. Den er et produkt af øvelsen med et team.

Og når du fjerner folks team, fjerner du deres performance.

Succes er altid et produkt af to ting: 1) En individuel adfærd 2) i et miljø.

Og vi kigger typisk alt for meget på det første og for lidt på det andet.

En operation er en teamopgave. Det handler ikke kun om lægens sikre hånd. Det handler om kommunikation, timing, vaner, andre fagligheder og psykologisk tryghed.

Når vi kigger på folks resultater, er det helt naturligt at se dem som et produkt af deres kompetencer og personlighed. Men den største del af isbjerget består af deres team, deres miljø, deres held, ledelse og omstændigheder.

Det er en god ide at tænke over, næste gang vi forfremmer, rekrutterer eller evaluerer.

Lektien er, at vi skal passe på med at fejre forsangerne i vores teams. Hvis de gik over gaden og spillede samme nummer med et andet band, så solgte de ingen billetter.

Slut

Faglige indsigter til videbegærlige mennesker

Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 39.000 er allerede med i klubben.