Hvorfor er der så mange inkompetente mennesker?

Læsetid: 1:30 min (450 ord)

Har du nogensinde fanget dig selv i at tænke, at der findes mange inkompetente mennesker?

Hvis ja, så får du her en plausibel forklaring på, at du har ret.

Tilbage i 1969 formulerede canadieren Laurence J. Peter ’The Peter Principle’.

Peter-princippet lyder sådan her:

In a hierarchy, every employee tends to rise to his level of incompetence.

Med andre ord og på dansk: Du bliver forfremmet, indtil du ikke længere kan udføre dit job særlig godt, og så bliver du ellers hængende der.

Det er derfor, du vil møde mange mennesker på din vej, der er inkompetente. Vi bliver simpelthen forfremmet, indtil vi er et dårligt match til det arbejde, vi udfører. Og så er det ellers vores endestation.

Voila.

Som du kan høre, er Peter-princippet ret groft, og det er uklart, hvor meget Laurence J. Peter egentlig lavede sjov, da han formulerede princippet.

Men det viser sig, at der faktisk er noget om snakken.

For har du ikke også lagt mærke til det problematiske fænomen, at de bedste fagpersoner sommetider bliver forfremmet til ledere? Ikke på grund af deres ledelsestalent, men fordi de er de fagligt skarpeste i teamet. Og har du ikke også lagt mærke til, at det sommetider ender galt?

Den dygtige revisor bliver leder, men skal nu pludselig forholde sig til salg og kundeservice. Og det er hun elendig til.

Den knivskarpe ingeniør bliver leder, men skal pludselig forholde sig til MUS og ferieplanlægning. Og han hader det.

Den succesfulde tekstforfatter bliver leder, men skal pludselig lave strategier og sidde i møder hele dagen. Og hun elskede jo det med ordene.

Men er fænomenet bare en fornemmelse, eller er der noget om snakken?

Der er noget om snakken.

Tilbage i 2018 studerede en gruppe amerikanske forskere 40.000 sælgere i 131 forskellige virksomheder i et omfattende studie, der fik navnet: Promotions and the Peter Principle*

Forskerne var interesserede i to ting:

  1. Er det rigtigt, at de bedste sælgere bliver forfremmet til ledere?
  2. Hvis ja, hvordan klarer de ledere sig så efterfølgende?

Til det første spørgsmål: Ja.

De bedste sælgere havde en 30 procent større sandsynlighed for at blive forfremmet til ledere.

Til det andet spørgsmål: Dårligt. Når en dygtig sælger blev forfremmet til en lederrolle, faldt salgs-performance i det team, de fik ansvaret for efterfølgende, med i gennemsnit 6 procent.

Hvem viste sig så at være de bedste ledere? Altså hvem får deres efterfølgende teams til at performe bedst? Du gættede det: De sælgere, der havde en dårlig track record.

For de blev nok forfremmet for noget andet, end hvor dygtige de var til at sælge. De blev forfremmet, fordi de havde talent for ledelse.

Slut

Faglige indsigter til videbegærlige mennesker

Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 39.000 er allerede med i klubben.