Hvis penge ikke gør dig lykkelig, så bruger du dem forkert

Læsetid: 1:50 min (550 ord)

Der bliver skrevet utroligt meget om, hvordan man tjener flere penge. Men nærmest intet om, hvordan man bruger dem smartest.

Så i dag får du et afkog af de seneste 30 års forskning i netop det: Hvordan du bruger dine hårdt optjente penge, så du får mest lykke, mening og tilfredshed for skillingen.

For det er vel det, der er hele pointen med dem, ik’?

Afkoget stammer de to adfærdsforskere, Elizabeth Dunn og Michael Norton. I deres bog Happy Money – The Science of Happier Spending* samler de deres forskning i fem kategorier.

I dag nøjes vi med de tre vigtigste. Så kan vi nemlig klare hele moletjavsen på under 2 minutterJ

Lad os komme i gang.

#1 Køb oplevelser i stedet for ting

Oplevelser giver større lykkefølelse end materielle ting. Både i nuet og efterfølgende.

Nortons og Dunns forskning viser, at vi oftere fortryder materielle investeringer sammenlignet med oplevelser. Og folk bedømmer deres beslutninger som bedre, når de har købt oplevelser i stedet for dimser.

Brug for et argument mere? Folk, der bruger deres penge på oplevelser frem for ting, bliver set som mere intelligente og åbensindede.

Så: Tag på jordomrejse frem for at renovere facaden. Køb flere middage end tøj. Tag på museum, gå i teatret, og køb dyr kaffe med dine venner. Men drop den nye telefon. Drop tasken. Og drop huset.

Huset?

Ja, den er god nok. Ifølge Norton og Dunn er der ikke nogen øget lykkefølelse ved at flytte i hus. Og heller ingen øget lykkefølelse efter en renovering.

Helt konkret: Folk, der renoverer deres hus, udtrykker større tilfredshed med deres hus bagefter. Men der er ingen effekt på tilfredsheden med deres liv.

Og altså, hvem gider have indgraveringen: Han var tilfreds med sit hus.

#2 Køb tid

Din tid er din vigtigste ejendel. Derfor: Brug dine penge på at købe tid.

Så snart du har penge tilovers, bør din næste prioritering være at outsource arbejde, du ikke holder af.

Havearbejde eller rengøring er oplagte for nogen.

Men ifølge Dunn og Norton er nøglen altid at tænke på, hvordan man helst vil bruge sin tid, og så derefter bruge sine penge til at komme tættest på det ideal. De siger det sådan her:

When people focus on their time rather than their money, they act like scientists of happiness, choosing activities that promote their well-being.

Og når man tænker sådan på det, kan løsningen for nogen være at gå ned i tid. Imens den for andre kan være at ofre et overskud i årsregnskabet på at få en assistent til at løse det administrative arbejde.

#3 Brug penge på andre

Du bliver grundlæggende gladere af at bruge penge på andre end dig selv.

Giv flere gaver til dine familiemedlemmer, selvom det ikke er deres fødselsdag. Doner mere til velgørenhed. Giv forrykte drikkepenge, når du oplever god service.

Et overraskende element fra Norton og Dunns forskning er, at det princip ser ud til at gælde på tværs af lande og indkomsgrupper. Så selv i perioder af vores liv, hvor budgettet er virkelig stramt, kan det være smartere at bruge penge på andre end os selv.

Jeg brugte mine penge på andre end mig selv, er måske en lidt selvsmagende indgravering. Men ideen er god nok.

Slut

Faglige indsigter til videbegærlige mennesker

Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 45.000 er allerede med i klubben.