Hvad vil du helst have: øl eller rengøring?

Læsetid: 1:51 min (555 ord)

I dag får du en indlysende måde at skabe mere bæredygtighed, tjene flere penge og få gladere kunder i processen. Jeg har tre eksempler med til dig.

Vi starter med en quiz:

En gruppe forskere i USA* var interesserede i, hvad der ville ske, hvis folk fik mulighed for at vælge halve portioner på restauranter.

Altså: ”Vi har denne her ret, kunne du tænke dig, at vi gør den halvt så stor?”

Hvor mange mon sagde ja?

Svaret er:

41 procent.

Frys lige her.

Der var ingen mennesker, der selv bad om halve portioner på restauranten. Men 41 procent foretrækker faktisk den løsning.

De havde bare ikke tænkt over det – indtil nogen spurgte dem.

Restauranterne i forsøget endte endda overraskende nok med at tjene flere penge, fordi gæsterne valgte flere små retter med mindre kød og mere grønt = mindre madspild og mere klimavenligt.

Lad os komme videre til et hotel i Tyskland. Hoteller bruger virkelig mange resurser på at gøre hotelværelser rent hver dag uden grund. De vasker håndklæder, der ikke er beskidte, og de skifter sengelinned, der kun har været brugt en enkelt nat.

Hver dag bliver der spildt millioner liter vand, tonsvis af rengøringsmidler og afsindige mængder megawatt på ligegyldig rengøring.

Så på hotellet i Tyskland ville de gerne have gæsterne til at tænke sig om.

Hvad gjorde de? De stillede dem et spørgsmål med et alternativ: ”Vil du helst have rengøring eller en gratis øl i baren?”

”Jeg vil faktiske hellere have en gratis øl,” svarede en masse af deres gæster. Fordi de blev spurgt. Fordi deres automatpilot fik en kindhest.

Mindre rengøring er langt billigere for hotellet, langt bedre for miljøet – og langt sjovere for gæsterne, der drikker gratis øl på hotellets regning.

Da jeg interviewede Svend Brinkmann om det i min podcast, kaldte han det ’gaffelformede situationer’.

Tanken er at skabe en situation, hvor modtageren ikke bare sumper videre i sine vaner, men aktivt bliver bedt om at forholde sig til, hvilken vej de vil gå.

Sidste eksempel: Du har måske hørt formuleringen for nylig: ”Vil du købe en pose med?”

Og du har givetvis sagt nej tak. Forbruget af plastikposer er i hvert fald faldet drastisk de senere år.

En stor del af årsagen er naturligvis, at poser nu skal koste mindst 4 kroner, og man ikke bare kan dele dem gratis ud – uden at spørge forbrugeren.

Men hvis posen nu var så vigtig, ville vi nok kunne finde 4 kroner i vores budget. Posen er bare nærmest aldrig vigtig, når vi aktivt bliver bedt om at forholde os til den. Men hvis vi bare får den stukket i hånden, så tænker vi ikke mere over det.

Pointen er: Vores præferencer for vores adfærd er meget påvirkelige. Og de fleste af os har slet ingen bevidste præferencer for portionsstørrelser, plastikposer og rengøring, før vi står i en gaffelformet situation.

Her ved vi til gengæld ofte instinktivt, hvad vi gerne vil have, og det ender ofte med, at vi træffer et valg, der ligger tættere på vores værdier.

Det kræver bare, at vi bliver spurgt.

Så det lavpandede tip til at skabe mere bæredygtighed, tjene flere penge og gøre kunderne glade er: Husk at spørge – mange af os ved slet ikke, hvad vi vil, før du stikker os en gaffel.

Slut

Faglige indsigter til videbegærlige mennesker

Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 39.000 er allerede med i klubben.