Hvad vil du gerne kunne i din alderdom?

Læsetid: 2:00 min (602 ord)

I dag vil jeg præsentere dig for nogle tal. Du kan se dem som motiverende, ærgerlige eller decideret skræmmende.

Og måske går jeg lidt tæt på dig. Men siden jeg selv stødte på tallene, har de fyldt en del i mit hoved. Derfor vil jeg gerne dele dem med dig.

Først lidt kontekst:

Jeg researher på et projekt, der måske bliver til en bog. Af omveje er jeg kommet til at beskæftige mig med ’longevity’. Altså videnskaben bag, hvordan man lever længere med mindre sygdom og mere frihed til at gøre, hvad man vil.

I den forbindelse har jeg læst Peter Attias nye bog: Outlive – The Science and Art of Longevity*. Attia er læge og har samlet al relevant forskning i bogen – også en masse tal og provokerende beregninger.

Han præsenterer fx det spørgsmål, jeg stillede dig overskriften:

Hvad vil du gerne kunne i din alderdom?

På min liste står der fx:

  • Bære rundt på børnebørn
  • Bruge naturen
  • Rejse.

Også på din? Så lad os tage den fra toppen:

#1 Vil du gerne kunne bære dit barnebarn, når du er over 70?

Lad os sige, at barnet vejer 15 kilo.

At samle det barn op svarer nogenlunde til at lave en squat med 15 kilo i hænderne foran dig. Kan du gøre det nu?

(Som 42-årig? Hva’, Morten?)

Sandsynligvis. Men du skal kunne gøre det uden opvarmning, når håndvægten sprinter hen til dig i døråbningen.

Og så en væsentlig detalje: Over de næste 30-40 år vil du tabe muskelmasse hvert år. Så hvis du vil samle sådan et barnebarn op i slutningen af 70’erne, skal du – i dag – kunne lave en squat med en vægt på ca. 25 kilo. Uden at du er varmet op. Uden at du skader dig selv. Med en vægt, der bevæger sig i alle retninger, mens den savler på dig.

Kan du det? Sandsynligvis ikke.

Og her taler vi jo kun om rå muskelstyrke. Vi taler ikke om de tusindvis af andre helbreds-relaterede årsager til, at det bliver umuligt for os: Har vi overhovedet balancen? Er vi smertefri?

Så lad os strege den fra listen. Du må nøjes med at vinke til barnebarnet.

Nå, men hvad så med næste ønske på listen?

#2 Vil du gerne kunne gå kuperede ture i skoven med din ven, hund eller ægtefælle?

Hmm. Det ser sort ud for de fleste af os.

For at kunne gøre det med lidt overskud kræver det, at din maksimale iltoptagelse (VO2-max) er på omtrent 30 ml/kg/min. Og hvis du scorer gennemsnitligt i dag for din aldersgruppe, så er jeg lægen med dårlige nyheder: For din VO2-max daler også kraftigt gennem de kommende årtier. Og et gennemsnitligt VO2 i dag er ikke nok, hvis du ønsker den kuperede tur med termo-kaffe og kanelgifler.

Så jeg tænker, du lige streger den fra listen også. Vink fra stolen, når de andre går af sted.

#3 Og du vil også gerne kunne rejse?

Hvis du planlægger at rejse uden at skulle bruge hjælp fra andre, så kræver det, at du – i dag – kan skulderpresse, hvad der svarer til ca. 25 kilo, hvis du som 75-årig gerne vil kunne putte din egen håndbagage op i flyveren.

Ja, sorry, nu fik dagens 2 minutter baseret på Peter Attias eksempler et provokerende tilsnit. Men indsigterne bag ’longevity’ antyder, at mange aldrig rigtig får tænkt over, hvad de gerne vil kunne i deres alderdom. Eller endnu værre: Lukker øjnene for tallene, fordi det ikke er kærkommen læsning.

Den gode nyhed er, at AL træning tæller. Og den tæller fra i dag af.

Slut

Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 39.000 er allerede med i klubben.

Faglige indsigter til videbegærlige mennesker

Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit gratis nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 25.000 er allerede med i klubben.