23 feb Hvad 22.511 runder plat eller krone kan lære dig om store forandringer
Hvad bør du gøre, hvis du er i tvivl om en stor beslutning i dit liv?
Altså den her situation: Skal jeg gøre det, eller skal jeg ikke gøre det?
Videnskaben har et klart svar. Og om under 2 minutter har du det også.
Den verdenskendte økonom Stephen D. Levitt lavede et smukt studie* tilbage i 2013, som han selv har kaldt for sin karrieres yndlingseksperiment.
Levitt lavede en hjemmeside, hvor man virtuelt kunne slå plat eller krone. Tanken var, at man kunne besøge hjemmesiden og spille plat eller krone, hvis man var i tvivl om en stor beslutning i sit liv.
Alle, der deltog, forpligtede sig til efterfølgende til at gøre, som ’mønten’ sagde.
Her er de 10 spørgsmål, som flest deltagere slog plat eller krone om:
- Skal jeg sige op?
- Skal jeg slå op?
- Skal jeg tage tilbage i skole?
- Skal jeg starte min egen virksomhed?
- Skal vi flytte?
- Skal jeg stoppe med at ryge?
- Skal vi få et barn?
- Skal jeg fri?
- Skal jeg tage på pension?
- Skal vi adoptere?
Reglerne var sådan her:
Krone: Gør det.
Plat: Gør det ikke.
Hjemmesiden blev en overraskende publikumsmagnet. I løbet af det år, forsøget varede, blev der slået plat eller krone 22.511 gange.
Efter seks måneder tjekkede Levitt op på forsøgets to grupper for at undersøge, hvordan de havde det med deres beslutning. Han bad deltagerne om at fortælle, hvor glade de var, på en skala fra 1 til 10.
Og her kommer den interessante indsigt: Dem, der havde slået krone og gennemført forandringen, var væsentligt gladere end dem, der havde slået plat og bevaret status quo.
Forskellen var størst for dem, der havde truffet beslutninger om de større forandringer, fx giftermål eller nyt job. Og mindre for dem, der fx havde været i tvivl om, hvorvidt de skulle starte til træning eller farve håret.
Der er selvfølgelig en masse usikkerheder forbundet med forsøget. Var folk i virkeligheden i tvivl, da de deltog i forsøget, eller havde de egentlig besluttet sig på forhånd. Fortalte de sandheden i de efterfølgende surveys og så videre.
Men den overordnede, enkle konklusion fra forsøget er: Er du i tvivl – så gør det!
Og endnu bedre: Jo større en beslutning, des større sandsynlighed for, at du vil blive gladere af at gøre det, end ikke at gøre det.
Og det er ikke bare det studie, der kommer frem til den konklusion. Flere andre studier understøtter samme pointe. Mennesker, der træffer aktive beslutninger om deres dilemmaer bliver typisk gladere i fremtiden.
Som Levitt siger: “As a basic rule of thumb, I believe that people are too cautious when it comes to making a change.”
Så hvis du er i tvivl, om du skal foretage dig den der ændring i dit liv, du tænker på – så gør det. Videnskaben bag tyder på, at du ikke vil fortryde det.
Faglige indsigter til videbegærlige mennesker
Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 39.000 er allerede med i klubben.