Du har ikke mødt den sidste version af dig selv

Læsetid: 1:37 min (482 ord)

I dag skal vi bruge 2 minutter på et meget livsbekræftende koncept.

Det kaldes ’The end of history illusion’*.

Illusionen består i, at vi tror, vi er færdigbagte.

Vi er klar over, at vi har ændret os i fortiden, men når vi kigger fremad, tænker vi, at vores interesser, holdninger og præferencer vil være nogenlunde de samme.

Heldigvis er det forkert. Du kommer til at udvikle dig rigtig meget i fremtiden.

Det er den berømte psykolog Daniel Gilbert, der har navngivet illusionen. Og han har lavet flere studier, der illustrerer den.

I et af studierne bad han tusindvis af mennesker om at svare på to spørgsmål:

  1. Hvor meget har du forandret dig de seneste ti år?
  2. Hvor meget forventer du at forandre dig de næste ti år?

Resultatet var entydigt: Alle deltagere – uanset om de var 18 eller 68 – kunne godt se, at de havde udviklet sig rigtig meget de seneste ti år. Men de forventede meget lidt forandring fremadrettet.

I et andet af studierne spurgte han folk:

Hvor meget vil du betale for at se din yndlingskunstner i dag spille en koncert om 15 år?

Folk ville betale mange penge.

Så spurgte han en anden gruppe: Hvor meget vil du betale for at se din yndlingskunstner for 15 år siden spille en koncert i morgen?

Folk ville betale markant færre penge:-)

Gruppe 1 tænker jo, at deres musiksmag om 15 år er identisk med den, de har i dag. Men gruppe 2 kan godt mærke, at er de vokset fra The Ketchup Song og Nickelback.

Det er her, illusionen ligger: Vi tror, vi kender den sidste version af os selv. Og det gør vi ikke.

Jeg synes, det er enormt livsbekræftende. Vi er slet ikke færdige med at udvikle os.

Du kan jo sagtens nå at blive iværksætter eller ultraløber, du kan flytte til Italien, skifte branche, tage en ny uddannelse, holde orlov, blive kristen eller forsøge dig med flerkoneri.

Eksemplet med iværksætteri er faktisk interessant. Medierne elsker at putte unge, succesfulde mennesker på forsiden af aviserne, som om det er for sent, hvis man ikke kommer i gang i vuggen.

Men hvem er egentlig de mest succesfulde iværksættere? Det er de ældre. I et amerikansk studie af alle nye virksomheder mellem 2007 og 2014** fandt forskerne to overraskende ting:

For det første: Gennemsnitsalderen på en iværksætter er 41,9.

For det andet: Jo ældre de var, des større succes. En 60-årig iværksætter har eksempelvis 3 gange større sandsynlighed for at skabe en succesfuld virksomhed end en 30-årig.

Af alle de oplagte årsager: Bedre netværk, større erfaring, forstår at den rigtige Morten Münster sælger fagbøger, ikke chips.

Men mange af os tror fejlagtigt, at løbet er kørt, når vi 42, 52 eller 62.

Men det er en illusion.

Du har slet ikke har mødt den sidste version af dig selv.

Slut

Faglige indsigter til videbegærlige mennesker

Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 57.000 er allerede med i klubben.