Derfor bør du smide det professionelle offerkort

Læsetid: 1:42 min (510 ord)

Normalt tager det mig en dags tid at skrive en udgave af ’2 minutter’ til dig. Men dette indlæg har mildt sagt været en anden oplevelse for mig.

Til min egen overraskelse har det taget over to måneder at skrive. Og for at komme i mål har jeg været nødt til at trække på flere i mit netværk, herunder tre professorer og to tidligere kunder.

Sådan.

Altså, jeg mener, det er sådan, man spiller ’det professionelle offerkort’.

På fagsprog hedder det professionelle offerkort input bias.

Input bias henfører til vores tilbøjelighed til at vurdere et produkt baseret på størrelsen af indsatsen, der er investeret i det. Og den naturlige konklusion er, at større input – hvad enten det er indsats, penge eller tid – naturligt vil føre til et bedre resultat.

Når man spiller det professionelle offerkort, sørger man for at pege på indsatsen, der ligger til grund for produktet, processen, præsentationen, eller hvad du nu skal sælge til dine kunder, borgere eller kollegaer.

Ideen er, at nøjagtig samme produkt sandsynligvis vil blive vurderet bedre, hvis dine modtagere forstår den indsats, der ligger bag.

Kender du for eksempel de der tre prikker, der står og blinker, når du venter på et svar fra en chatrobot på en hjemmeside? Rent skuespil. Robotten kunne sagtens give dig svaret på et splitsekund, men ventetiden får svaret til at virke mere gennemtænkt og mindre robot-agtigt. Det er sgu da sjovt.

Nå, men hvordan gør du så i praksis, hvis du gerne vil smide det professionelle offerkort?

Kunsten er ikke at pive. Det er der ikke nogen, der gider at høre på. Gør det professionelt.

Her får du 7 eksempler:

  1. Nævn den investerede tid: ”Den rapport, der ligger foran jer, er et produkt af 280 timers dedikeret arbejde i 3 afdelinger.”
  2. Fremhæv den grundige proces: ”Jeg har studeret de 15 mest populære profiler på LinkedIn. Her er de tre ting, der har skabt deres succes.”
  3. Peg på detaljegraden: ”Vores produkt gennemgår en streng 12-trins-kvalitetskontrol, før det når frem til dig.”
  4. Udpensl de valgte materialer: ”Skabt ved brug af titanium af højeste kvalitet, personligt udvalgt fra 50 leverandører fra hele verden.”
  5. Fortæl den personlige historie: ”For at give et retvisende billede i denne præsentation har jeg besøgt syv af vores afdelinger.”
  6. Kommenter feedbacken: ”Efter at have indsamlet feedback fra over 250 brugere og lavet 11 iterationer præsenterer vi stolt den endelige version.”
  7. Fremhæv samarbejdet: ”Dette produkt er kulminationen på et årelangt samarbejde med eksperter fra fem forskellige lande.”

Det professionelle offerkort handler blot om at pege på processen og lade input bias gøre resten af arbejdet. For du har jo allerede arbejdet hårdt for det, ik’?

Slut

PS: Indlægget her er i øvrigt skrevet af ChatGPT. Jeg bad den bare om at forklare, hvad input bias er og komme med 7 eksempler. Kan du mærke, hvordan din holdning til indlægget med det samme ændrer sig?

PPS: Ro på, selvfølgelig lader jeg ikke ChatGPT skrive mine tekster.

3xPS: Jeg ville i hvert fald aldrig indrømme det.

Faglige indsigter til videbegærlige mennesker

Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 39.000 er allerede med i klubben.