Den bedste kur mod angst og depression

Læsetid: 1:28 min (439 ord)

Vi har alle prøvet det. Eller også kender vi nogen, der slås med det. Jeg taler om angst og depression.

Nu har vi imidlertid fået et omfangsrigt studie*, der afdækker den mest effektive adfærd mod denne krabat af en folkesygdom.

Studiet er en såkaldt litteraturgennemgang, hvor forskere fra Australien har gennemgået konklusionerne i 1.039 studier af psykisk mistrivsel. I alt har over 128.000 mennesker deltaget i undersøgelserne.

Hvad er så mest effektivt imod angst og depression?

Er det medicin? Nej.

Er det samtaleterapi? Nej.

Hvad er det så?

Det er: bevægelse.

Dans, yoga, løb, gåture, styrketræning. Du vælger selv. Det hele virker. Og der er ingen bivirkninger udover et bedre helbred og større livskvalitet.

Gennemgangen viste, at selv en lille smule bevægelse har store effekter og er ‘større end samtaleterapi og den mest almindelige antidepressive medicin‘, som videnskab.dk formulerede det, da de i sin tid skrev om studiet.

Og ja, der er mange gode argumenter for at kombinere bevægelse med samtaler, medicin eller andre interventioner. Nogle mennesker er så svært depressive, at bevægelse slet ikke er realistisk. Andre bokser med traumer, der kræver en sparringspartner at få bugt med.

MEN: Bevægelse bør være nummer 1.

Det bør være standardbehandlingen.

Det er jo ikke nyt, at motion er godt for vores helbred. Men det er nyt, at det er den bedste kur mod angst og depression.

Og det ville være en absolut omvæltning af vores behandlingssystem, hvis vi rent faktisk designede det efter denne indsigt.

For hvis vi er interesserede i effektivitet, så bør den del af behandlingssystemet, der arbejder med psykisk mistrivsel, primært være designet til at få Thomas til at begynde til yoga og Christina til at møde op til hendes spinning-time.

Selvom det på mange planer er det logiske design, er det af forskellige årsager fuldkommen urealistisk.

Men mindre kan også gøre det.

Vi har tre typer behandlere, der møder angst og depression i vores samfund: psykologer, psykiatere og praktiserende læger.

Hvor meget viden om bevægelse som behandlingstype får psykiatere under deres speciallægeuddannelse? Hvor mange forløb har psykologistuderende om effekten af bevægelse på vores mentale helbred? Hvor meget uddannelse får praktiserende læger i at hjælpe deres klienter med at skabe gode vaner?

Svarene er henholdsvis:

0,0

Ingenting

Nada

Vis mig andre faglige discipliner med uddannelser på 5+ år, der har ansvaret for store samfundsproblemer, hvor der ingen træning er i den bedste måde at løse problemet.

Det er helt skørt.

Så jeg hilser gratis psykologhjælp til unge mennesker velkommen. Uden forbehold. Det er meget prisværdigt, at det kom på Finansloven i 2021. Men måske skulle tilbuddet have været gratis træner.

Slut

Faglige indsigter til videbegærlige mennesker

Tak, fordi du læste med. Hvis du kunne lide indlægget, så hop med på mit nyhedsbrev. Her får du hver 14. dag en ny indsigt om adfærd, der er brugbar og tankevækkende. Mailen er helt kort og kan læses på under 2 minutter. Over 39.000 er allerede med i klubben.